Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Evenimente – Primaria Comunei Ceplenita

Evenimente

  • Excursii ale locuitorilor comunei Ceplenița la mănăstiri

Primăria Ceplenița organizează excursii anuale cu locuitorii comunei la diferite mănăstiri din zona Moldovei.

  • Excursii ale premianților Școlii Nicolae Iorga, Buhalnița

Primăria Ceplenița organizează în fiecare vară o excursie a premianților Școlii ,,Nicolae Iorga’’ Buhalnița, excursie ce a devenit o tradiție, pentru că se organizează deja de peste cinci ani. În decursul timpului, elevii au avut posibilitatea de a vizita cele mai importante obiective turistice din țară, ca Palatul Peleș Sinaia, Grădina Zoologică Sinaia, Biserica Neagră Brașov, Mănăstirea Putna, dar și orașe importante ca București, Brașov, Târgu Neamț, iar anul acesta copiii au avut posibilitatea de a merge în excursie în Stațiunea Durău, unde au petrecut patru zile pline de activități și voie bună. La București, în anul 2019, elevii au vizitat Palatul Parlamentului, Banca Națională a României, Palatul Cotroceni, Muzeul Satului și Muzeul de Istorie Naturală ,,Grigore Antipa’’.

 

  • Scoala de vară de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu

Şcoala de vară de la Cepleniţa se concentrează pe cercetarea ruinelor recente şi reuneşte – pentru al treilea an consecutiv – studenţi şi tineri profesionişti cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie şi antropologie.

Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii au organizat între 23 august şi 5 septembrie 2020, la Cepleniţa, judeţul Iaşi, o primă Şcoală de vară dedicată cercetării patrimoniului arheologic şi reşedinţelor boiereşti din zona Moldovei. Printre rezulatele acestei şcoli de vară se numără completarea şi finalizarea dosarului de clasare a ruinelor conacului Cantacuzino-Paşcanu şi coagularea unui nucleu de actori interesaţi de revitalizarea şi punerea în valoare a monumentului istoric.

 

 

  • Lansare Astroclub Casiopeia, Ceplenița la Bibliotecă

Începând cu anul 2019, Biblioteca Comunală Ceplenița este partener într-un proiect cofinanațat de AFCN și implementat de Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Asachi,, Iași, proiect ce prevedea crearea unor cluburi de astronomie în 5 biblioteci comunale, proiect prin intermediul căruia copiii și nu numai, au posibilitatea să participe la ateliere despre Univers și să folosească telescopul și să învețe lucruri noi și interesante despre astronomie.

După conferința de deschidere a proiectului și cinci zile de cursuri de inițiere în astronomia de amatori, au fost puse în practică cunoștințele și abilitățile obținute la aceste cursuri prin organizarea unui starparty ce s-a ținut în data de 31 august 2019, ocazie cu care s-a lansat și Astroclubul Casiopeia, Ceplenița. Sâmbătă, 31 august 2019, începând cu orele 18.00, la Biblioteca Publică din localitatea Ceplenița (județul Iași) are loc inaugurarea Astroclubului „Cassiopeia” Ceplenița – un nou serviciu de bibliotecă pentru întreaga comunitate. La eveniment vor fi prezenți bibliotecarii din bibliotecile implicate, autoritățile locale și partenerii proiectului. De asemenea, va avea loc un concurs cu întrebări din astronomie, iar ulterior vor avea loc observații astronomice cu noile echipamente ale astroclubului (telescop Dobson 200 mm, planisfere personalizate, laser pointer, colimator, hărți stelare). Activitatea se va încheia cu un foc de tabără.

 

  • Înființarea Ansamblului Folcloric ,,Cătălina’’, Ceplenița.

Înființarea unui ansamblu de dansuri populare în comuna Ceplenița, are ca scop promovarea culturii tradiționale, precum și a valorilor creației populare contemporane.

Ansamblul își propune prin activitatea sa să inițieze și să deruleze proiecte în domeniul educației permanente, al culturii tradiționale și al creației populare urmărind:

  • Afirmarea identității culturale naționale
  • Promovarea valorilor artistice autohtone
  • Creșterea interesului tinerilor pentru dansul popular
  • Elaborarea de proiecte atractive și activități de educație permanentă
  • Stimularea creativității și talentului
  • Organizarea şi realizarea şi altor activităţi în conformitate cu obiectivele instituţiei;

Cultura tradițională reprezintă ansamblul manifestărilor culturale care se dezvoltă la nivelul satului și care alcătuiesc creația folclorică de inspirație polivalentă care promovează diferențierea și specificația zonelor.

Veselia, ritmul și muzica, exprimate prin dansurile populare românești, constituie un document etnografic de primă mărime pentru ca orice spectator să-și poata forma o imagine elocventă a bogăției sufletești a poporului roman. Repertoriul ansamblului se compune din dansuri reprezentative pentru folclorul românesc din Moldova, iar melodiile interperetate de soliștii vocali evidențiază bogăția și frumusețea folclorului românesc din zona noastră.

Un promotor activ al dansului popular românesc, vizibil interesat de crearea unui ansamblu în comuna Ceplenița, necesită un sprijin financiar și un program de dans conceput pentru a încuraja cercetarea şi educaţia culturală în domeniul artei spectacolului popular prin furnizarea mijloacelor necesare comunicării, înţelegerii și dezvoltării unor noi moduri de exprimare prin dans. Programul este dedicat tuturor copiilor interesaţi de dansul popular și nu numai.

Proiectul a fost organizat în primăvara anului 2021, iar atelierele de dans popular s-au finalizat cu înscrierea și prezentarea publică a spectacolului de dans popular la Festivalul Național de Folclor ,,Cânt și joc pe plai Dobrogean”, din localitatea Eforie-Sud, județul Constanța  ce a avut loc în perioada 25 iunie – 29 iunie 2021.

Evenimentul se organizează în luna iunie a fiecărui an şi se desfășoară deja de trei ediții. Iniţiativa vine în sprijinul coregrafilor și a tinerilor pasionați și talentați, pentru a-şi putea susţine public creaţia, pentru a putea primi un feedback din partea unui juriu profesionist și din partea publicului.